Ünnepelj velem! 10. születésnapi ajándékjándék.

Az aranyér
(nodus haemorrhoidalis)

 

 A végbélben található érgombolyag. Ha az érpárnát rögzítő kötőszövet megnyúlik, az érhálózat kitágul, a végbélből előesik, aranyeres betegségről beszélünk.

Az aranyérbetegség a leggyakoribb végbél környéki betegség. A fejlett országok felnőtt lakosságának közel 50%-nál megtalálható valamilyen fokú aranyeres elváltozás, ezért népbetegségnek tekinthető.

Az aranyérbetegséget fokozatai:

1. fokú csomók (nodusok) vérezhetnek, de nincsen kitüremkedés.(prolapsus).

2. fokúnál nyomásfokozódáskor az aranyér kicsúszik(prolabálódik) pl: székelésnél de spontán visszahúzódik.

3. fokú aranyér, a székeléskor kitüremkedett csomó csak ujjal való visszahelyezéskor (manuális repositio) kerül vissza a végbélbe, eredeti helyére.

4. fokú a végső stádium, itt előesett, kitüremkedett, kizáródott aranyeres csomók vannak.

 

Okai:

 

Tünetei:     

 

Konzervatív terápiával az aranyér 90 %-a kezelhető.

Az intim torna tanfolyamon külön foglalkozunk ennek a problémának az életmódbéli és gyakorlatokkal való megoldásával. A tréning végén mindenki egyénre szabott gyakorlatsort kap. Ellenőrizd a gáti fittséged a kérdőív kitöltésével!

 

Előrehaladottabb tünetek:

Itt már tapasztalható a szervek süllyedése is:

Húgycsősérv (Urethrokele)

A húgycső hüvely irányába történő kiöblösödése. Az elülső hüvelyfalat és a húgycsövet alátámasztó szövetek elégtelensége miatt erősen elő boltosul a húgycső és a hüvelyfal, különösen préselléskor.

 

 Hólyagsüllyedés (Cystokele)

A hüvely elülső falának gyengesége és süllyedése miatt, rádől a húgyhólyag.

Ami kitapintható, önvizsgálattal, álló testhelyzetben a hüvelybe nyúlva az elülső falon érezhető a hólyag bedomborodása. Ez különféle tüneteket okoz a süllyedés nagyságától függően. Pl: gyakori, sürgető vizelési inger, alhasi tompa fájdalom, akaratlan vizeletvesztés tüsszentésnél, fájdalom nemi aktus közben, később a süllyedés fokozódásával vizeletürítési nehézség tapasztalható. (nyomni kell, hogy kijöjjön a vizelet) súlyos esetben a hüvelybe nyúlva kell előre billenteni a hólyagot,hogy kiürülhessen a vizelet.

 

Hüvelysérv (Enterocele)

Az teljes hüvelyfalak süllyedése a méh descensusa, prolapsusa nélkül alakul ki. (Douglas –sérv) Összerogyik a méh falszerkezete és lesüllyedve alul kiboltosul. Önvizsgálatnál, újjal visszadugható a bemeneti szövetrész.

vissza az oldal tetejére